Loading
http://shiba-inu.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide1gk-is-89.pnglink
http://shiba-inu.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide2gk-is-89.pnglink
http://shiba-inu.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide3gk-is-89.pnglink

Naslovnica

Pasma SHIBA INU

Shiba Inu je najmanjši ter najbolj priljubljeni pes izmed japonskih avtohtonih pasem. Inu v japonščini pomeni ¨pes¨, Shiba pa grmovje, čigar listje v jeseni postane rdeče. Prvotno so jih uporabljali za lov na nizko divjad, zaradi poguma pa se ni ustrašila tudi manjšega japonskega medveda. Ta močan lovski nagon pa se je ohranil do danes. Dandanes pa so odlični spremljevalci za nekoga, ki ima dovolj časa ter izkušenj s psi. S ponosom ga predstavlja tudi japonska cesarska družina.

Zgodovina pasme: Shiba Inu je ena od redkih starih pasem, ki so obstale do danes. Ta najmanjša izvirna japonska pasma je že stoletja obstajala na območju Sanin. Pri arheoloških izkopavanjih so našli kosti teh psov stare preko 2500 let. Shibam so standard na Japonskem določili leta 1934 in jo leta 1936 razglasili in z zakonom zaščitili kot nacionalni zaklad Japonske. Prvotne shibe so bile večje od sedanjih. Shiba je najbližji sorodnik volka, saj se njen DNK v skoraj 98% ujema z volčjim.

Opis: Imajo koničast gobec in črn smrček, široko čelo, majhne temno rjave oči, trikotne pokončna ušesa in močan vrat. Imajo mišičasto telo z globokimi prsmi ter dobro razvite zadnje noge z močnimi kolki. Njihova posebnost je srpasto zavit rep. Njihova značilnost je tudi URAIJO, bela obarvanost okoli gobčka, notranji strani vratu, po trebuhu in notranji strani nog. Shibe obstajajo v štirih barvah rdeča, rdeča sesam, bela in black & tan. Nekaterim shiba mogoče predstavlja malo večji izziv, ampak z zgodnjim treningom postanejo zelo dober spremljevalec. So zelo zvesti in vdani svojemu gospodarju, znajo pa biti zelo samosvoji psi. Zelo dobro se prilagodijo bivanju v stanovanju, kot tudi zunaj. Nega ni zahtevna zaradi kratke dlake, zahteva le občasno kopanje ker shiba skoraj nima vonja. 2x letno menjajo dlako, jeseni in spomladi, takrat je potrebno več nege in česanja, saj imajo gosto pod dlako. Zaradi načrtne vzreje so zelo zdrava pasma. Današnje Shibe so vzrejene iz treh preostalih krvnih skupin. Shiba je skoraj izumrla med drugo svetovno vojno zaradi pomanjkanja hrane in epidemije kuge. Plečna višina pasme je med 35 in 41 cm, tehtajo pa od 9 do 12 kilogramov, samčki so nekoliko večji od samičk. Življenjska doba je okoli 15 let ali več. Predvsem dnevni sprehodi so zelo priporočljivi za Shibe, da živijo dolgo in zdravo življenje. Najstarejša znana Shiba je poginila v 26. letu starosti. Shibe zelo poredko lajajo, njihovo lajanje je bolj podobno zavijanju. V domovini shibo opišejo v treh besedah:
Kah-i (pogumen)
Ryosei (zvest)
Soboku (skromen)
Ko imate shibo imate malega pogumnega in zvestega samuraja

O nas

Smo družina Travnikar iz Arnovega sela pri Brežicah. Pri naši hiši je vedno bil človekov najboljši prijatelj – PES. Od kar pomnim smo imeli nemške ovčarje. Že prej jih je imel tudi moj dedek. Naš Rex je bil star 11 let in je imel že več let težave z kolki, zato smo se odločili za manjšo pasmo. Bil sem na nekaj razstavah in opazil sem pse, za katere sem kasneje izvedel da se imenujejo Shiba Inu, ki so se mi takoj prikupili.

Začeli smo poizvedovati za vzreditelji v Sloveniji – vendar neuspešno. Vsi so bili v tujini, pa še te so bili redki. Zato smo se odločili, da pasmo približamo in predstavimo tudi v Sloveniji. Tako imamo namesto enega ljubljenčka kar pet navihancev in ni nam žal  niti enega trenutka, ki smo ga vložili v vzrejo. Bilo je pestro, včasih naporno, veliko pa je veselja in smeha pri enem ovčarju in petih sibah.

Zelo smo ponosni na to, da sta naši samički prvi shibi vpisane v slovensko rodovno knjigo ter da smo prvi uradni vzreditelji v Sloveniji! Naši mladiči so našli nove lastnike v Bulgariji, Grčiji, Hrvaški, Italiji, Izraelu, Malti, Nizozemski, Norveški Sloveniji, Srbiji in Švici.

 

Iskreno se zahvaljujem vzrediteljema Stanko in Zvonka Jalovec za vse nasvete in pomoči pri prvih korakih vzreje.