Loading
http://shiba-inu.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide1gk-is-89.pnglink
http://shiba-inu.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide2gk-is-89.pnglink
http://shiba-inu.si/modules/mod_image_show_gk4/cache/slide3gk-is-89.pnglink

Pasma SHIBA INU

Shiba Inu je najmanjši ter najbolj priljubljeni pes izmed japonskih avtohtonih pasem. Inu v japonščini pomeni ¨pes¨, Shiba pa grmovje, čigar listje v jeseni postane rdeče. Prvotno so jih uporabljali za lov  na nizko divjad, dandanes pa so odlični spremljevalci za nekoga, ki ima dovolj časa ter izkušenj s psi.

Zgodovina pasme: Shiba Inu je ena od redkih starih pasem, ki so obstale do danes.

Ta najmanjša izvirna japonska pasma je že stoletja obstajala na območju Sanin. Pri arheoloških izkopavanjih so našli kosti teh psov stare preko 2500 let.

Opis: Imajo koničast gobec in črn smrček, široko čelo, majhne temno rjave oči, trikotne pokončna ušesa in močan vrat. Imajo mišičasto telo z globokimi prsmi ter dobro razvite zadnje noge z močnimi kolki. Njihova posebnost je srpasto zavit rep. V nekaterih primerih jih je težko trenirati, ampak če se jih začne zgodaj postanejo zelo dober spremljevalec. So zelo zvesti in vdani svojemu gospodarju, znajo pa biti zelo samosvoji psi. Zelo dobro se prilagodijo bivanju v stanovanju, kot tudi zunaj. Nega ni zahtevna, zahteva občasno krtačenje kožuha, več krtačenja je spomladi ter jeseni ob menjavi dlake. Zaradi načrtne vzreje so zelo zdrava pasma. Današnje Shibe so vzrejene iz treh preostalih psov. Shiba je skoraj izumrla med drugo svetovno vojno zaradi pomanjkanja hrane in epidemije kuge. Plečna višina pasme je med 35 in 41 cm, tehtajo pa od 8 do 10 kilogramov.  Življenjska doba je 12 – 14 let. Predvsem dnevni sprehodi so zelo priporočljivi za Shibe, da živijo dolgo in zdravo življenje. Najstarejša znana Shiba je poginila v 26. letu starosti. Shibe zelo poredko lajajo, njihovo lajanje je bolj podobno zavijanju .